El Model Triaxial dels Valors d’en Simon Dolan

Alguna vegada t’has plantejat reptes i has notat que t’ha costat molt aconseguir-los?

Què passa amb algunes empreses que aparentment sembla que els va bé i que, de sobte, desapareixen?

Recordes la cançó que deia: “Tres coses hay en la vida: salud, dinero y amor”?

Doncs bé, encara que sembli que no tenen relació, sí que en tenen i molta…

Deixa’m que profunditzi amb això: en Simon va començar a estudiar els valors el 1976, mentre realitzava el doctorat en Psicologia del Treball a la prestigiosa Clínica Mayo de Minessota.

La seva motivació va ser arribar a la conclusió que més del 90% dels infarts que patien persones menors de cinquanta anys, i sense antecedents previs, estaven directament vinculats amb la feina.

Com ja hauràs suposat, si anem una mica més enllà, aquests infarts estaven vinculats, concretament, a l’estrès. Però el que realment va marcar el seu futur, i la seva vida en general, va ser la conclusió a la qual va arribar en aquell estudi i que es resumeix en aquesta frase seva:

L’estrès és el Resultat de la Incongruència amb el teu sistema de Valors.

Aleshores va decidir a posar-se a estudiar els valors humans i, durant el procés, va recopilar molta informació d’autors, com Milton Rokeach (un professor de Psicologia social de la Michigan State University, i de la Washington State University), en la que la seva obra “The Nature of Human Values” és tota una enciclopèdia sobre com afecten els Valors Humans al comportament de les persones.

El resultat dels seus estudis en més de 20 països i de tota la informació recopilada, en Simon va arribar a la conclusió que de tots els valors que existeixen, es poden agrupar en tres categories: les que conformen el Model Triaxial 3E dels Valors i que s’estableixen de la següent forma:

1. Valors Ètic-Socials

2. Valors Emocionals-de Desenvolupament

3. Valors Econòmic-Pragmàtics

4. El teu torn

1. Valors Ètic-Socials

Son aquells que a la nostra cultura anomenem “valors”. Son del tipus que ens ensenyen a l’escola i que estan relacionats amb el nostre entorn, en com ens relacionem i en com les “normes del joc” estan presents a les nostres relacions i en la nostra societat en general.

Parlem de Valors com per exemple la integritat, les relacions familiars, l’honestedat, la transparència, l’amistat, etcètera. Aquests tipus de Valors ens ajuden a decidir el què està bé i el que no, i ens donen pautes de comportament de cara a l’exterior.

Després de realitzar formacions a moltes persones, ens hem adonat que aquestes persones els anomenen “Valors Humans”.

2. Valors Emocionals-de Desenvolupament

Els Valors Emocionals, dins del Model Triaxial dels Valors plantejat pel Simon Dolan, tenen a veure amb allò que acostuma a passar a dintre nostre. És a dir, son aquells Valors que ens connecten amb les nostres emocions i que son implícits amb el nostre desenvolupament personal.

Alguns exemples d’aquests tipus de Valors son: l’alegria, la salut i benestar, la calma, l’autocontrol, la paciència, etcètera.

D’alguna forma ens mantenen en contacte amb la nostra part més íntima i la que menys veuen els altres, però que és molt important per nosaltres, per què no és el mateix sentir-te alegre per dins, que semblar alegre per fora, cert? Tot i que això últim està relacionat amb el tercer tipus de Valors:

3. Valors Econòmic-Pragmàtics

Ens agradi o no, vivim en un entorn en el qual necessitem una part material per poder viure. Hem de cobrir les nostres necessitats, tant les bàsiques com aquelles que ens hem creat i que no resulten tan bàsiques.

Aquest últim tipus de Valors ens ajuden a “tocar de peus a terra” i a fer el que hem de fer per tal que ens vagi bé en aquest terreny material.

Aquí parlem de Valors com la planificació, tenir diners, organització, perseverança, determinació, etcètera.

És a dir, la part pragmàtica de la vida, aquella que ens permet aconseguir els nostres reptes per viure més còmodes.

En resum aquests son els tres tipus de Valors que va descobrir en Simon Dolan i que, de tots, els va resumir en 51 Valors,  17 en cadascun dels eixos del seu Model Triaxial 3E dels Valors i que va plasmar al joc “El Valor dels Valors”.

Ara pensa amb la teva vida i amb els teus Valors Fonamentals i classifica’ls en un d’aquests tres eixos… Si el total dels teus Valors és el 100%, quin és el Model Triaxial 3E dels Valors que et representa?

Deja una respuesta